Mat och dryck

De bästa restaurangerna i Stockholm

Skriven av

Stockholm är känt för sitt rika utbud av restauranger som erbjuder något för alla smaker. Oavsett om du är sugen på traditionell svensk husmanskost, modern gastronomi, eller internationella smaker, har huvudstaden något att erbjuda. I den här artikeln kommer vi att ta dig på en kulinarisk resa genom Stockholms bästa restauranger. Vi guidar dig till platser där du kan njuta av utsökt mat och fantastisk atmosfär.

Traditionell svensk mat

Om du vill uppleva traditionell svensk matlagning i sin bästa form finns det några restauranger i Stockholm som du bara inte får missa.

 • Pelikan: Denna klassiska krog på Södermalm har serverat svensk husmanskost sedan 1733. Här kan du njuta av rätter som köttbullar med lingonsylt, raggmunk med fläsk och pyttipanna.
 • Den Gyldene Freden: Belägen i Gamla stan och grundad 1722, är detta en av världens äldsta restauranger. Här serveras traditionell svensk mat i en historisk miljö, perfekt för en genuin smakupplevelse.
 • Bakfickan Djuret: Denna lilla restaurang fokuserar på svenska kötträtter och använder hela djuret i sin matlagning. En perfekt plats för köttälskare som vill prova något nytt och spännande.

Modern gastronomi

För dig som söker en modern twist på klassiska rätter eller helt nya smakupplevelser, erbjuder Stockholm flera restauranger med innovativa menyer och spännande koncept.

 1. Frantzén: Med tre Michelinstjärnor är Frantzén en av Sveriges mest hyllade restauranger. Här serveras nordisk gastronomi med influenser från Japan, allt i en exklusiv miljö.
 2. Oaxen Krog & Slip: Beläget på Djurgården, erbjuder denna restaurang både en fine dining-upplevelse (Oaxen Krog) och en mer avslappnad bistro (Oaxen Slip). Menyn fokuserar på nordiska smaker och hållbarhet.
 3. Ekstedt: En restaurang där all mat tillagas över öppen eld. Niklas Ekstedt har skapat en meny som kombinerar traditionella matlagningsmetoder med moderna smaker.

Internationella smaker

Stockholm är också en smältdegel av internationella kök, vilket gör att du kan resa jorden runt utan att lämna staden.

 • AG: En av Stockholms bästa köttrestauranger med fokus på spanska och sydamerikanska smaker. Här kan du njuta av fantastiska grillrätter och en imponerande vinlista.
 • Farang: En asiatisk fusion-restaurang där du kan smaka på rätter från Thailand, Vietnam och Malaysia. Perfekt för dig som älskar kryddstark mat och exotiska smaker.
 • Lilla Ego: En liten, men mycket populär restaurang som drivs av två kockar med erfarenhet från stjärnrestauranger. Här serveras modern svensk mat med influenser från hela världen.

Vegetariska och veganska alternativ

Stockholm erbjuder också ett fantastiskt utbud för vegetarianer och veganer. Här är några av de bästa restaurangerna för växtbaserade måltider.

 1. Hermans: En vegetarisk bufférestaurang med fantastisk utsikt över Stockholm. Här kan du njuta av ett stort urval av veganska och vegetariska rätter.
 2. Chutney: En mysig restaurang på Södermalm som erbjuder en meny full av vegetariska och veganska rätter med inspiration från Indien och Mellanöstern.
 3. Gro: En liten och intim restaurang som serverar säsongsbetonade, vegetariska rätter med lokala råvaror. Perfekt för en lugn middag med högkvalitativ mat.

Matupplevelser utöver det vanliga

För dig som letar efter en unik matupplevelse, finns det några restauranger i Stockholm som erbjuder något utöver det vanliga.

 • Fotografiska: Belägen i ett fotomuseum, erbjuder denna restaurang en spännande meny med fokus på hållbarhet och lokala råvaror. Perfekt för en kombinerad kultur- och matupplevelse.
 • Tak: En restaurang och bar med en av Stockholms bästa utsikter. Här kan du njuta av nordiska och japanska smaker medan du blickar ut över staden.
 • Aifur: En restaurang i Gamla stan som tar dig tillbaka till vikingatiden. Här serveras traditionell vikingamat i en autentisk miljö med levande musik och historiska detaljer.

Avslutning

Oavsett om du är en inbiten matälskare eller bara letar efter en trevlig middag ute, har Stockholm något att erbjuda. Stadens rika kulinariska utbud innebär att det alltid finns nya smaker och upplevelser att upptäcka. Så varför inte boka bord på någon av dessa fantastiska restauranger och ge dig ut på en gastronomisk resa genom Sveriges huvudstad? Vare sig du föredrar traditionell svensk mat, modern gastronomi, internationella smaker eller vegetariska rätter, kommer du garanterat att hitta något som faller dig i smaken i Stockholm.

Lämna en kommentar